Brexit ready

Brexit, wij mogen door!

Om na de Brexit (1-1-2021) goederen van en naar Engeland te transporteren, dient u rekening te houden met enkele belangrijke nieuwe spelregels. Voor de transportbedrijven betekend dit dat zij moeten beschikken over een Eurovergunning (Niwovergunning).

Spoed Koerier Eindhoven beschikt over deze vergunning en kan dus ook na 1 januari 2021 voor u van en naar Engeland blijven rijden.


Stap 1:

U dient de goederen aan te melden bij een Douane expediteur

Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan.
Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.

Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2:

Bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet. Bepaal als importeur of exporteur of u zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Voor deze software vindt u op de douanewebsite een overzicht van mogelijke leveranciers. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig. Of als vervoerder een CEMT-vergunning.

Stap 3:

Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt. Voor vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk is het via Portbase voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

Stap 4:

Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft (vraag dit aan uw Douane expediteur). Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af, anders komt de zending tot stilstand. Wij worden dan verwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie, de kosten hiervoor (uurtarief) zullen in dit geval aan u worden doorberekend. U kunt dan contact opnemen met uw Douane expediteur om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde te krijgen.

Check daarom bij uw Douane expediteur voordat wij gaan rijden altijd via Portbase de status bij de terminal. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!